Praha Jeruzalém

Palestinský premiér Salam Fajad řekl, že Palestinci mají legitimní právo odporu proti izraelské okupaci, i když se tato fráze neobjevuje v novém vládním programu.
„Jsme zajisté okupovaní lidé a odpor je legitimním právem palestinského lidu jako lidu okupovaného,“ řekl Fajad reportérům v Káhiře, kde vede palestinskou delegaci na setkání Ligy arabských států.
Palestinští představitelé v pátek potvrdili, že nový vládní program neobsahuje frázi o „ozbrojeném boji“ a „odporu“ proti izraelské okupaci. Je to změna proti vládním programům dvou předchozích vlád vedených hnutím Hamas, které odmítly požadavek USA a Evropy na uznání Izraele a vzdání se násilí.
Fajad ale podotkl, že odpor nemusí být vždy totéž jako „ozbrojený boj“. Zeptal se: „Co je základní podstatou odporu, obzvláště pak ve světle existující okupace? Nezačíná to vynaložením veškerého úsilí na utužení setrvání Palestinců v této zemi? Tohle je programem této vády.“
Prezident Abbas mezitím navštívil Rusko, aby zde získal podporu pro hnutí Fatah. „Pevně vás jako vůdce celého palestinského lidu podporujeme,“ řekl ministr zahraničí Sergej Lavrov. Abbas se má během své třídenní návštěvy setkat také s prezidentem Putinem.

30.07.2007 00:00 1