Praha Jeruzalém

Ředitel hlavních palestinských bezpečnostních sil, který koordinoval bezpečnostní otázky s představiteli USA, je podezřelý z toho, že je členem teroristické organizace Hamas. Jusuf Issa, ředitel Preventivní bezpečnostní služby, byl organizací Fatah obviněn z toho, že pracuje ve prospěch Hamasu.
Issa byl jedním z mála vysokých palestinských vojenských vůdců, kteří byli na pravidelných schůzkách s generál-poručíkem Keithem Daytonem, americkým bezpečnostním koordinátorem v regionu. Setkání byla zejména zaměřena na implementaci Daytonova plánu, který vyzýval USA k posílení bezpečnostních složek předsedy Abbase proti rivalům z Hamasu.
Oficiální komise Fatahu minulý týden představila Abbasovi 200stránkový vyšetřovací spis týkající se postupu velitelů Fatahu, kteří v souboji s Hamasem ztratili Pásmo Gazy. Zpráva obsahuje, že bezpečnostní složky Fatahu v Gaze byly infiltrovány „nepřátelskými elementy“, mezi nimi i Hamasem.
Členové vyšetřovací komise minulý týden řekli, že asi 60 důstojníků z Fatahu bude brzy postaveno před vojenský soud. Zdroje z Fatahu ale říkají, že skutečný počet podezřelých osob z infiltrace je podstatně vyšší.
Na dotaz zda také Issa je podezřelý ze spolupráce s Hamasem člen týmu řekl, že nemůže zveřejnit žádná jména. Poukázal ale na to, že Issa žil od převzetí moci Hamasem v Egyptě a odmítl se vrátit na Západní břeh, který je pod kontrolou Fatahu. Navíc byl také Abbasem degradován z hodnosti plukovníka na obyčejného vojáka. „Takže tady máte odpověď a z toho už si můžete něco dovodit,“ řekl člen týmu.
Vysoce postavený zdroj z Preventivní bezpečnostní služby  v Ramalláhu řekl, že je Issa podezřelý z toho, že je jedním z nejdůležitějších infiltrátorů organizace Hamas ve Fatahu.
„Hamas podplácel agenty na všech úrovních v Gaze i na Západním břehu,“ řekl zdroj. „Toto podplácení stále pokračuje.“
Hamas minulý měsíc převzal oblasti Fatahu a podle zpráv zabavil velké množství amerických zbraní. Podle zdroje z Preventivní bezpečnostní služby byl Issa hodinu před útokem Hamasu na hlavní budovu propašován ven speciálními jednotkami Hamasu. „Ten bastard (Issa) byl Hamasem evakuován a nechal své muže budovu bránit. Patnáct vojáků Fatahu bylo zabito.“
Vysoký představitel Hamasu, Abu Abdullah, řekl, že Fatah na Západním břehu je do značné míry infiltrován lidmi z Hamasu. Muhammad Adbel-El, mluvčí Lidového výbor odporu, který je spřátelený z organizací Hamas řekl, že jeho skupina a Hamas infiltrovali Fatah „velmi hluboko“.
„Již plánujeme získání amerických zbraní a převzetí Západního břehu, stejně jako jsme to udělali v Gaze. Má se tak stát s pomocí palestinského odporu, kromě jiného i některých částí organizace Fatah – Brigád mučedníků od al-Aksa a Bezpečnostní služby Fatahu,“ řekl Abdel-El.
„Okamžik našeho převzetí moci nad Západním břehem není daleko,“ řekl Abu Jusuf , vysoký poradce vůdce Hamasu Ismaila Haniji.

30.07.2007 00:00 1