Praha Jeruzalém

Sýrie vyzvala své občany, aby kvůli očekávanému „vření“ opustili zemi, oznámil arabský a íránský tisk. Zprávy médií byly přeloženy a zprostředkovány organizací MEMRI.
„V několika uplynulých dnech arabská a íránská média poukázala na to, že současná libanonská politická krize může po 15. červenci přerůst v násilný konflikt,“ říká se ve zprávě MEMRI. 15. červenec je přesně den před mimořádným setkáním Rady bezpečnosti OSN, která by podle očekávání měla jednat o umístění mezinárodních expertů na syrsko-libanonskou hranici, aby tam monitorovali pokračující nelegální pašování zbraní Hizballáhu, které má  zřejmě původ v Íránu a Sýrii.
Očekává se také, že Rada bezpečnosti bude příští týden jednat o klíčové zprávě o zavraždění bývalého libanonského premiéra Rafika Haririho. Tedy vývoj, který nemusí pro Sýrii věštit nic dobrého.
5. července 2007 íránská zpravodajská agentura IRNA informovala, že Sýrie instruovala všechny syrské občany bydlící v Libanonu, aby se vrátili zpět do země před 15. červencem 2007. Další den, izraelské arabské noviny Al-Sinara informovaly podobně, že podle zdroje blízkého Damašku plánuje Sýrie odvést všechny své občany z Libanonu. 5. července také libanonské noviny Al-Liwa přinesli dohady o tom, že syrští dělníci opouštějí na žádost syrských autorit Libanon. K tomu všemu syrské noviny Al-Thawra oznámily, že syrské univerzity budou přijímat syrské studenty, kteří kvůli nestabilitě opouštějí Libanon,“ říká MEMRI ve své zprávě.
Uvnitř Libanonu hrozí opozice Hizballáhu, že prostřednictvím „historických kroků“ vytvoří v půlce července „druhou vládu“, tedy aspoň podle citovaného zdroje z řad Hizballáhu.
Generál Jakov Amidror, bývalý vysoký představitel vojenské rozvědky řekl, že násilné střety v Libanonu jsou možné, ale že nebudou zaměřeny proti Izraeli. Nicméně dodal, že takové vnitrostátní střety mohou zhoršit pozici Izraele, který je cílem nepřátelských raket.
„Je to varování a hrozba, která není namířena na nás, ale na libanonskou vládu a proti aktivitám OSN, USA a Evropanů v Libanonu,“ řekl Amidror. „Může se situace zhoršit tak, že by došlo k palbě na Izrael? Zatím to tak nevypadá, ale mohlo by se to tak vyvinout,“ řekl.
„To co se děje v Libanonu je součást širšího blízkovýchodního konfliktu, ve které se Šíité snaží odtrhnout od moci Sunnity. V širším kontextu je to součást konfliktu proti Izraeli, ale primárně je to boj mezi Sunnity a Šíity. Je to jen další důkaz, že Izrael není zdrojem sváru na Blízkém východě, je to spíše sunnitsko-šíitský konflikt,“ dodal.

09.07.2007 00:00 2