Praha Jeruzalém

Zdroje v amerických zpravodajských službách v pondělí v reakci na projev prezidenta Bushe varovaly, že protěžování palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse a jeho hnutí Fatáh při ignorování a izolaci teroristické organizace Hamás nepřinese tomuto regionu mír. Protěžování Abbáse při široké podpoře Hamásu mezi Palestinci je podle deníku Washington Post citujícího činitele ve zpravodajských službách velmi riskantní politikou.
Abbás teprve musí prokázat schopnost nebo ochotu eliminovat teroristickou hrozbu vůči Izraeli, což je prvotní mírový závazek Palestinců. Paul Pillar, analytik Národního zpravodajského výboru, řekl deníku, že se Bush mýlí, když předpokládá, že nátlakem a izolací donutí Hamás odejít. Hamás naopak přežije a bude pokračovat v útocích na Izrael, dokud nepovstane ústřední autorita schopná zastavit ho.
Prezident Bush ve svém projevu potvrdil svůj závazek pomoci ustavit palestinský stát na izraelském biblickém vnitrozemí a přislíbil téměř 200 milionů dolarů z peněz amerických daňových poplatníků pro Abbásovu vládu v níž nefiguruje Hamás. Bush také oznámil záměr pořádat v příštích měsících mezinárodní mírovou konferenci na níž by podpořil Abbáse dalšími ústupky ze strany Izraele.

18.07.2007 00:00 6