Praha Jeruzalém

Dnes se konají primárky strany Likud, ve kterých se utkají úřadující předseda Benjamin Netanjahu, Danny Dannon a Moše Feiglin.
300 volebních místností se otevře v 10 hodin dopoledne a otevřeny budou až do 23:00. I když je v zemi registrováno asi 100 000 členů strany Likud, straničtí představitelé očekávají poměrně nízkou účast. Přičítá se to částečně panujícímu vedru a načasování primárek na dobu letních prázdnin a částečně pak tomu, že Dannon ani Feiglin se nezdají být dostatečně silnými soupeři Netanjahua. Jediný Netnjahův opravdový soupeř, bývalý ministr zahraničí Silvan Šalom, před několika týdny oznámil své odstoupení z primárek, protože podle něj současný předseda používá silové metody k tomu, aby si zajistil vítězství.
Nyní je tak pro Netanjahua jedinou hrozbou poničení veřejného image, pokud by Feiglin dostal relativně vysoký počet hlasů.
Průzkumy sice nenaznačují, že by měl Feiglin dostatečnou podporu pro zdramatizování voleb, čeká se ale, že pravicoví členové strany, kteří se mnohem více ztotožňují s Feiglinem, přijdou k volbám ve větším počtu, než jejich umírněnější protistrana, čímž mohou částečně vychýlit výsledek voleb.
Netanjahu proto vyzývá své stoupence, aby určitě přišli volit. „Nechceme falešné představitele, kteří navrhují abychom podporovali porušení subordinace a mesianistické ideály,“ řekl.

14.08.2007 00:00 4