Praha Jeruzalém

Policie v pátek večer zadržela dva Palestince, kteří se přes hraniční plot infiltrovali z Gazy do Izraele. Oba byli zadrženi v arabském městě Tira a pravděpodobně se jedná o osoby bez povolení k pobytu, které se snažily najít v Izraeli práci. Další dva Palestinci kteří je přivezli autem, byli chyceni ve městě Bat Jam jižně od Tel Avivu.
Ihned po zatčení policie odvolala zvýšenou pohotovost, která byla vyhlášena po celé zemi a způsobovala velké dopravní zácpy.
Celý incident začal asi ve čtyři hodiny odpoledne, kdy izraelští vojáci zpozorovali dva Palestince, kteří překonávali hraniční plot poblíž kibucu Mefalsim. V oblasti byly rozmístěny bezpečnostní složky, ale Palestincům se podařilo uprchnout dál do Izraele autem, které zde na ně čekalo. Armáda o incidentu okamžitě informovala z obavy, že se Palestinci chystají na teroristický útok. Celá oblast včetně silnic vedoucích do kibucu Mefalsim a okolí byla policií zablokována. Bezpečnostní představitelé z blízkých osad byli informováni, aby zavřeli brány a vstup povolili pouze osobám, které projdou bezpečnostní kontrolou. Oblast se také začala prohledávat s použitím vrtulníku.
Zatím je stále nejasné jak se Palestincům podařilo překonat plot a proč bezpečnostní složky selhaly při jejich okamžitém dopadení. Bezpečnostní plot okolo Pásma Gazy je považován za překážku, která je dobře chráněna izraelskými vojáky. Ti mají bránit přechodu teroristů nebo nelegálních pracovníků do Izraele. Od izraelského stažení z Gazy zmařily bezpečnostní složky desítky pokusů o překonání izraelské hranice. Mnoho z těchto osob byli teroristé. Bezpečnostní plot dostal přezdívku „zeď smrti“, protože zde bylo mnoho teroristů izraelskými vojáky zabito.

04.08.2007 00:00 1