Praha Jeruzalém

Po myšáku Farfúrovi, který se podobal myšáku Mickeymu, přichází Hamás s dalším hrdinou pro děti. Tentokrát se podobá Lvímu králi a má dětem ukázat vítězství Hamásu nad Fatahem v Pásmu Gazy.
Členové Fatahu jsou zobrazeni jako lstivé krysy, které se ohánějí zbraní a prší na ně americké dolary. Krysy běhají po Gaze, zapalují domy, porážejí stromy a znesvěcují Korán. Jejich vůdce je jasně vyobrazen jako bývalý důležitý představitel Fatahu v Gaze, Mohammed Dahlan, který musel z Gazy uprchnout. Jeho postava nosí oblek s kravatou a kouří doutník, poté se chytne mikrofonu a říká, „Stáhněte se a nechte Hamás ať mě zastřelí.“ Dahlan tuto větu pronesl během rozhodujících bojů s Hamásem a ve filmu je použit jeho vlastní hlas.
Hamás je vyobrazen jako spolehlivý, klidný lev, který se podobá Simbovi z filmu Walta Disneyho Lví Král z roku 1994. Beze slova pozoruje krysy, zatímco si připravuje drápy a protřásá hřívu. Když se na krysy vrhne, krysy utíkají a volají „pryč, na Západní břeh.“
Pětiminutové video je nazvané „Vzkaz pro kriminální gangy na Západním břehu“ a je druhým pořadem, kde vystupuje postavička podobná disneyovské klasice. Poprvé bylo uvedeno ve čtvrtek, ale bylo rychle opět staženo k provedení úprav. Podle výkonného představitele televizní stanice Hamásu, Hazema Šarawiho, bylo toto video jeden den vysíláno jako protiváha protihamásovské propagandy na Západním břehu. „Diváci všude ho milovali. Volali, aby ho pochválili,“ řekl Šalawi. Podle něj bude finální verze opět uvedena.
Co se týče podobnosti se Lvím králem, tak Hamás nehodlá reference na tento film vystříhat. Filmeček Hamásu například obsahuje i klasickou scénu z Lvího krále, kde vítězný lev stojí na kopci a přehlíží celou Gazu, ve větru při tom vlaje jeho jméno. „Disney ukradl lva z přírody. My jsem ukradli zase jiného,“ řekl Šarawi s úsměvem.

26.08.2007 00:00 6