Praha Jeruzalém

Zástupce šéfa Šin Bet, známý pouze jako Y, na nedělním zasedání vlády řekl, že Hamás může plánovat obrovský teroristický útok v Izraeli. „Byly zde jasné rozkazy z velitelství Hamásu v zahraničí, aby Hamás spáchal v Izraeli útok s velkým počtem obětí,“ řekl. Podle něj se vedení Hamásu v Gaze potýká s „hlubokými strategickými komplikacemi.“ Organizace je frustrována neúspěchem při získávání legitimity v mezinárodním prostředí, zejména pak v Evropě. Mají také problémy s vládnutím, zejména se zajištěním kontrolních stanovišť a všeobecně pak s pozitivním vlivem na každodenní život. To vše zvyšuje pravděpodobnost, že se politiky organizace směrem k teroristickým útokům změní – v Gaze, na Západním břehu a možná také v zahraničí.
Pašování zbraní se zvýšilo. Od červnového převratu v Gaze propašoval Hamás do Gazy 40 tun zbraní, což je zhruba polovina celkového množství propašovaného od izraelského stažení z Gazy v roce 2005. Od srpna bezpečnostní složky zaznamenaly pět velkých incidentů spojených s pašováním zbraní přes Egypt, během kterých se propašovalo do Pásma Gazy 13 tun výbušnin a 150 RPG.
Není proto překvapením, že se ozbrojené útoky proti izraelským obcím a vojenským jednotkám zvýšily. Minulý týden bylo na Izrael vypáleno 20 raket Kassám, což je v porovnání s měsíčním průměrem 70 raket relativně vysoké číslo. Zvýšil se také počet útoků střelbou (útočné pušky nebo minometné granáty) směrem na bezpečnostní plot nebo do Izraele – nyní je to týdně 56 útoků, předtím to bylo 43. Jedná se zejména o odpověď na izraelské operace proti teroristům v Gaze.
Hamás hodlá zintenzívnit také aktivity proti Egyptu, které mají působit jako nátlak, aby Egypt otevřel přechod Rafáh na hranici mezi Gazou a Egyptem.
Atmosféra v Gaze je taková, že místní obyvatelé obviňují ze současné krize Hamás. V porovnání se situací v Gaze, se situace soukromého sektoru na Západním břehu zlepšila. Obecní zaměstnanci v Gaze pokračují ve stávce, což má za následek zaplavení ulic odpadky. I přes tyto problémy se nezdá, že by Hamás musel v Gaze čelit nějaké vnitřní hrozbě.
Snahy o uklidnění vztahů mezi Hamásem a Palestinskou samosprávou zatím nepřinesly žádné hmatatelné výsledky.

27.08.2007 00:00 11