Praha Jeruzalém
Spojené státy nabídly ve čtvrtek Izraeli balíček vojenské pomoci v bezprecedentní výši 30 miliard dolarů. Dohoda podepsaná v Jeruzalémě představuje 25 procentní nárůst americké vojenské pomoci pro Izrael z 2,4 miliardy dolarů na 3 miliardy ročně po dobu deseti let.

Nicholas Burns, náměstek amerického ministra zahraničí pro politické záležitosti, a Aharon Abramovitz, generální ředitel izraelského Ministerstva zahraničí podepsali memorandum o porozumění při ceremonii v Jeruzalémě.
Cílem této pomoci je vyvážit záměr USA podpořit Saúdskou Arábii technologicky pokročilými zbraňovými systémy. Izrael sdělil, že proti této pomoci Saúdské Arábii, jíž chtějí Spojené státy čelící vlivu Íránu posílit umírněné Araby, nic nenamítá.
Americká administrativa vnímá hrozby Izraeli ze strany Íránu, Hizballáhu a Hamásu. „Blízký východ je dnes mnohem nebezpečnější než byl před deseti, dvaceti lety… Regionální nebezpečí, zdá se, pouze narostou s tím, jak Írán vyvíjí jaderné technologie a spolu se Sýrií podporuje organizace jako Hamás, Hizballáh a Islámský džihád,“ řekl Burns.
Šéf izraelské centrální banky, Stanley Fischer, řekl o americké pomoci, že je pro Izrael, jehož rozpočet na obrnu činí 10 procent HDP, „kriticky významná.“
– zkráceno –

16.08.2007 00:00 2