Praha Jeruzalém

Knesset je obvykle místem neshod a sporů, brzy však svůj zasedací sál propůjčí pro daleko radostnější příležitost.
K oslavám 60. výročí hlasování OSN o Plánu na rozdělení, které vedlo k vytvoření Židovského státu, si Izrael hodlá toto osudové hlasování připomenout.
29. listopadu, přesně šest desetiletí od této události, bude izraelský parlament hostit hlasování o rozdělení Britského mandátu na dva státy – židovský a arabský.
Jeruzalém velmi doufá v to, že tomuto hlasování bude předsedat současný generální tajemník OSN, Ban Ki-moon. Předsedkyně Knessetu, Dalia Itzik, mu již při středečním setkání v New Yorku předala pozvánku. Pozváni již byli také vyslanci 33 národů, kteří hlasovali pro rozdělní mandátu. Budou usazeni mezi členy Knessetu, na lavici před sebou budou mít vlajky svých zemí.
Očekávají se proslovy prezidenta Šimona Perese, premiéra Ehuda Olmerta, předsedkyně Knessetu Dalii Itzik, ministryně zahraničí Tzivi Livni a předsedy Likudu a vůdce opozice, Benjamina Netanjahua. Organizátoři říkají, že během události nedojde k odkazům na izraelskou nestálost ve vztahu k OSN a žádný z řečníků nepřijde s často citovaným souslovím „Um Šmum“ (v překladu tedy něco jako OSN – to nic neznamená), kterou vytvořil první izraelský premiér David Ben Gurion. „Naším cílem je poděkovat OSN za toto rozhodnutí,“ řekl vysoký představitel, který se příprav účastní.
Pozvánku k účasti dostala také americká ministryně zahraničí, Condoleezza Rice, německá kancléřka Angela Merkel, americká předsedkyně sněmovny Nancy Pelois a další světoví představitelé.
Během hlasování v roce 1947 hlasovalo 33 států pro rozdělení, 13 proti, 10 se zdrželo hlasování a 1 se hlasování vůbec nezúčastnil.
Pozvání na toto zvláštní zasedání se týká také České republiky. Československo bylo totiž jednou z 33 zemí, které pro plán hlasovaly. Kromě Československa to pak byla také Austrálie, Belgie, Bolívie, Brazílie, Bělorusko, Kanada, Kostarika, Dánsko, Dominikánská republika, Ekvádor, Francie, Guatemala, Haiti, Island, Libérie, Lucembursko, Nizozemsko, Nový Zéland, Nikaragua, Norsko, Panama, Paraguay, Peru, Filipíny, Polsko, Švédsko, JAR, Ukrajina, USA, SSR, Uruguay, Venezuela.

17.08.2007 00:00 34