Praha Jeruzalém

Izraelská společnost vyvinula zařízení, které varuje osoby trpící epilepsií a jejich ošetřovatele, že přichází záchvat.
Izraelská společnost BioLert informovala, že zařízení nazvané Epilert bude k dispozici kromě samotných pacientů také jejich rodičům nebo ošetřovatelům. Přístroj umožňuje monitorovat osoby trpící epilepsií bez toho, aby to zásadním způsobem narušovalo život pacientů nebo jejich ošetřovatelů či rodičů.
Epilepsie je nemoc, která může do značné míry omezit život osob, které jí trpí. Komplikace mohou nastat například při řízení automobilu, práci nebo studiu, protože záchvaty, které tuto nemoc provázejí, jsou nepředvídatelné. V západním světe je tato nemoc diagnostikována přibližně 400 000 osob ročně, téměř třetinu tvoří děti.
Přístroj je složen ze senzoru (na ruku nebo na nohu) a zařízení velikosti hodinek, které pacienta varuje. Přístroj vyhodnocuje  pohyby a vibrace a rozlišuje, zda se jedná o běžné pohyby nebo o počátek epileptického záchvatu. Když jsou pohyby vyhodnoceny jako záchvat, předá senzor signál zařízení a to spustí alarm. Těchto zařízení může být i několik.
Pro starší pacienty tedy znamená schopnost detekovat počátek záchvatu například i možnost bezpečně řídit automobil nebo vykonávat pracovní povinnosti. Pro rodiče epileptických dětí to znamená ulehčení při jejich sledování, například během spánku.

20.08.2007 00:00 4