Praha Jeruzalém

Izraelští vojenští představitelé ve středu uvedli, že stav válečné pohotovosti izraelské armády na Golanech i přes následující zpravodajské informace nepředpokládají možnost války se Sýrií v blízké době.
Aby došlo k uvolnění napětí podél hranice se Sýrií, Izraelci přemisťují většinu svých sil, které momentálně působí na Golanech, na jih země. Uvedl to The Associated Press.
Izrael nedávno podnikl, uprostřed zpráv o syrské vojenské aktivitě u izraelských hranic, na Golanech svá dosud nejrozsáhlejší vojenská cvičení. Cvičení probíhala v rámci příprav na případné napadení strategické roviny, která se stala součástí Izraele v roce 1967 při Šestidenní válce poté, co oblast po 19 let využívali Syřané jako základnu vojenské agrese proti Izraeli.
Vysocí syrští představitelé v nedávných měsících varovali, že pokud bude Izrael stále odmítat jednání, která by vedla k úplnému stažení z Golan, nebude mít Sýrie jinou možnost, než zahájit hloubkové útoky přes hranice směřující k vyprovokování silné izraelské reakce. Ta by ospravedlnila syrský raketový útok na Izrael.
Damašek byl údajně povzbuzen úspěchy Hizballáhu ve válce proti Izraeli loni v létě.

31.08.2007 00:00 4