Praha Jeruzalém

Jednotky izraelské armády (IDF) zmařily v sobotu ráno pokus pokus palestinských teroristů o provedení útoku v Izraeli. Dva ozbrojenci pronikli do Izraele na hraniční terminál Erez ze severu Pásma Gazy se záměrem napadnout jednotky a rezidenční čtvrti u hranice. Muži při sobě měli granáty a samopaly a byli oblečeni do uniforem IDF.
Vojenské základny a místní správa v oblasti zůstávají po incidentu, při němž byli teroristé zabiti a jeden izraelský voják zraněn, ve zvýšené pohotovosti. Ozbrojenci často napadají hranici Izraele, zřídkakdy však jako v tomto případě překonají těžce opevněnou zeď kolem Gazy.
Jeden z teroristů byl členem Brigád Salaha al-Dína (vojenské křídlo Výborů lidového odporu) a Brigád národního odporu (vojenské křídlo Demokratické fronty za osvobození Palestiny). Podle mluvčího Výborů lidového odporu šlo o „mučednickou operaci proti sionistické entitě.“
K incidentu vydali společné prohlášení celkem tři organizace – kromě výše uvedených také Mučednické brigády al-Aksá (vojenské křídlo Fatáhu). Podle prohlášení měli být nasazeni tři ozbrojenci – vedle dvou zabitých má být další nezvěstný.
Ozbrojenci mohli překonat hraniční zeď s 9 metrů vysokou strážní věží díky husté mlze. Dopadeni a zlikvidováni byli díky koordinované akci několika jednotek IDF. Obyvatelé příhraničních obcí se nicméně necítí bezpečni a také byli v posledních týdnech vyzýváni ke zvýšené ostražitosti kvůli možnosti podobných infiltrací a následných útoků.

25.08.2007 00:00 2