Praha Jeruzalém

Poprvé od vypuknutí druhé intifády přijel izraelský premiér do Jericha, na území Palestinské samosprávy. Cílem návštěvy bylo vypracovat rámec pro budoucí dohodu, která se připravuje pro nadcházející mírový summit.
Schůzka premiéra Olmerta a předsedy Palestinské samosprávy Mahmúda Abbase se koná za přísných bezpečnostních opatření. Oba politici by měli diskutovat o palestinském požadavku týkajícím se hraničních přechodů, kontrolních stanovišť a humanitární pomoci. Podle palestinských zdrojů chce Abbas diskutovat také citlivější otázky Jeruzaléma, palestinských uprchlíků a hranic.
„Nejedná se pouze o udržovací setkání. Nebude se diskutovat o každodenních tématech. Chceme se soustředit hlavně na řešení dvou států,“ říkají zdroje z Jeruzaléma.
Izrael a USA podporují Abbase, aby mohl vykonávat pravomoc nad palestinským územím a bojovat proti terorismu. Cílem je přimět Abbase k dohodě s Izraelem. Podle kanceláře premiéra hodlá Olmert Abbase vyslechnout a zvážit jeho návrhy.
„Neplánuje se žádné gesto. Zatím jsme poskytli nějaké peníze, propustili vězně, poskytli vojenskou pomoc a schválili vojenskou pomoc ze zahraničí. Dali jsme dohromady velmi zajímavý balíček a přineslo to své výsledky, stabilizovalo Abbasovu pozici.“
Abbas podle představitelů splnil svou část dohody a nespojil se opět s Hamasem, i když vzrůstá tlak na to, aby to udělal. „Chápe, že spojení se s Hamasem je smrtelnou ranou pro politický proces.“
Na palestinské straně nikdo nevěří, že dojde k zásadnímu posunu. Jednání ale umožní vytvořit základní rámec pro budoucí dohodu. Představitelé Palestinské samosprávy tvrdí, že izraelské sliby ulehčit Palestincům každodenní život zatím v reálu selhávají. Očekává se, že Palestinci přijdou s návrhem na možné stažení izraelských vojsk z měst na Západním břehu. Palestinští bezpečnostní představitelé ale tvrdí, že Abbas není schopen převzít kontrolu ve všech městech na Západním břehu. Spolupráce mezi bezpečnostními složkami stále nefunguje, ale došlo již k posunu a brzy bude Palestinská samospráva požadovat, aby jim Izrael předal kontrolu na městy.

06.08.2007 00:00 3