Praha Jeruzalém

K odpovědnosti za páteční teroristický útok v Jeruzalémě se přihlásila organizace izraelských Arabů, Svobodní lidé Galileje. Izraelské bezpečnostní úřady tomuto prohlášení ale nevěří, podle nich organizace již neexistuje. Navíc není neobvyklé, že se k útoku přihlásí několik organizací, které s ním nemají nic společného. Bylo tomu tak i v tomto případě. K útoku se přihlásily již 4 skupiny. Podle izraelských úřadů jednal ale Khatib sám a nebyl s žádnou organizací spojen.
V prohlášení organizace Svobodní lidé z Galileje se objevuje tvrzení, že páteční útok je odvetou za zabití Muhammada Khatiba z Kfar Mandy 18. dubna 2004. Muhammad byl podle Izraele odpovědný za únos a vraždu vojáka Olega Šaichata a při vojenské operaci byl následně zastřelen. Prohlášení také říká, že se nejedná o první útok tohoto druhu a že palestinské organizace, které se již v pátek k odpovědnosti přihlásily, nemají s útokem nic společného.
Pět členů organizace bylo zadrženo v červnu 2004. Teroristická buňka byla zástupci ministerstva obrany označena za jednu z nejnebezpečnějších. Jednalo se o obyvatele z Kfar Qana a Kfar Manda. Obviněni byli z přípravy mnoha kriminálních činů, byli aktivní v teroristické organizaci, pokoušeli se o únosy, atd.. Krátce potom byl jeden z členů organizace, 20letý Muhammad Anbetawi z Kfar Qana obviněn z únosu a vraždy desátníka Olega Šaichata. Muhammad Khatib, který byl do případu také zapojen, byl při dopadení buňky zabit. Khatibův bratr pak pobodal v červenci 2004 jiného vojáka a tvrdil, že je to odplata za zabití jeho bratra. Stejná organizace se přihlásila k odpovědnosti za zavraždění 27leté členky ostrahy Katie David z Netanji. Její tělo bylo objeveno v lese a neslo známky krutého násilí. Vyšetřování nakonec ukázalo, že organizace za vraždou nestojí.
Obyvatelé vesnice Kfar Manda se obávají, že páteční incident pokazí jméno vesnice a tvrdí, že většina obyvatel vesnice se s činem neztotožňuje. Ve vesnici žije asi 18 000 lidí, na pohřbu se ukázala asi tisícovka osob, z nichž většina prý ani není z vesnice.

14.08.2007 00:00 5