Praha Jeruzalém

Rada bezpečnosti OSN v pátek jednohlasně rozhodla o prodloužení mandátu pro 13 600 vojáků v Libanonu a vyzvala k trvalému příměří a dlouhodobému řešení loňské války mezi Izraelem a Hizballáhem.
Přijatá rezoluce zdůrazňuje potřebu většího pokroku v řešení těchto i jiných otázek pramenících z Druhé libanonské války.
Rada bezpečnosti zdůraznila svůj záměr zvážit další kroky, které přispějí k uplatnění trvalého příměří a dlouhodobého řešení.
Na začátku měsíce generální tajemník OSN, Ban Ki-moon, naléhal na Radu bezpečnosti, aby prodloužila mandát jednotek UNIFIL a pochválil vojáky za pomoc k ustanovení bezpečnosti v jižním Libanonu.
Rezoluce komentuje pozitivní roli UNIFIL, který společně s libanonskými vojáky pomáhá vytvořit nové strategické prostředí v jižním Libanonu.
Současný mandát jednotek zahrnuje 11 428 vojáků pozemních jednotek, 2 000 námořníků, 185 důstojníků a 20 místních zaměstnanců a vyprší 31. srpna. Libanonský premiér Fuad Siniora zaslal dopis, ve kterém žádá obnovení mandátu jednotek na další rok. Nově přijatá rezoluce prodlužuje mandát do 31. srpna 2008.
Začátkem měsíce Rada bezpečnosti vyjádřila velké znepokojení nad zprávami o pašování zbraní do Libanonu, ale upustila od přímé výzvy k Sýrii a Íránu, aby bylo dodržováno embargo na zbraně. Místo toho vyzvala k dodržování embarga všechny státy v regionu.
 Rada také vyjádřila znepokojení nad tvrzením, že libanonské a ostatní milice zůstávají v oblasti, hluboké znepokojení pak vyjádřila nad nedávnými prohlášeními Hizballáhu, který si „udržuje svou vojenskou kapacitu, aby mohl napadnout všechny části Izraele.“
Rezoluce zdůrazňuje nutnost blízké spolupráce UNIFIL a libanonské armády. Dále také odsuzuje všechny útoky na UNIFIL.

25.08.2007 00:00 2