Praha Jeruzalém

Vůdce Hizballahu, Hassan Nasrallah, v sobotním rozhovoru pro íránské vysílání řekl, že Hizballáh je dnes mnohem silnější, než byl před loňskou válkou. „Rok po válce se Hizballáh těší vysoké morálce. Kromě toho je na poli vojenské vybavenosti nyní Hizballáh v mnohem lepší pozici, než tomu bylo během bojů,“ řekl.
S ohledem na situaci v Izraeli řekl, že válka jistě přinesla v Izraeli historické a strategické změny. „Nejdůležitější věcí na kterou stát spoléhá je armáda. Říkají, že každý stát a národ si ji vytváří, ale Izrael je armádou, pro kterou byl vytvořen stát. Bez silné armády by nebyl Izrael schopen v tomto regionu přežít. Viděli jsme, že Izraelci nemohou od svých vůdců chtít, aby akceptovali odpovědnost za svá selhání,“ dodal.
Na otázku, co si myslí o americké mírové konferenci plánované na podzim letošího roku, řekl, „Bushe zajímá válka, ne mír. Mírový proces je jed podávaný jako bonbon. Pro Palestince z Bushe nic dobrého nekouká. Bush mluví o mírovém summitu ve stejnou chvíli, kdy vysílá své  zástupce obrany, aby prodali Izraeli a arabským zemím zbraně za desítky miliard dolarů.“
Mezitím britské noviny The Sunday Telegraph přinesly zprávu, že Hizballáh začal nakupovat velké části půdy v oblasti severně od řeku Litany v jižním Libanonu. Kupují ji od křesťanů a Drúzú, jakou součást snah o opětovné vybudování základen před další možnou válkou s Izraelem. Křesťanští poslanci libanonského parlamentu říkají, že křesťané a Drúzové prodávají půdu a odjíždějí, na jejich místo se stěhují muslimové.
Podle zprávy byl za nákupem půdy šíitský obchodník Ali Tajeddine, který podle křesťanských a drúzských vůdců pracoval s finanční podporou z Íránu.
„Je to součást plánu Hizballáhu, vytvořit stát ve státě,“ řekl vůdce Drúzů Walid Jumblatt

13.08.2007 00:00 4