Praha Jeruzalém

Izraelský letoun dnes vypálil střelu na ozbrojence východně od Khan Junis v jižní části Pásma Gazy. Podle svědků byli zabiti nejméně tři lidé, všichni členové Brigád al-Quds, vojenského křídla Islámského džihádu. Podle armády letoun vypálil na dva ozbrojence asi 600 m od hraničního plotu s Izraelem, poblíž přechodu Kissufim. K útoku došlo podle armády proto, že se muži přibližovali k plotu. Jednalo se o členy teroristické buňky, která střílela na bojové ženijní jednotky, které operovaly během minulých týdnů blízko hraničního plotu.

Na severu Gazy se vojáci střetli se dvěma Palestinci poblíž místa odpalování raket. Vojáci zahájili střelbu v okamžiku, kdy muži připravovali novou raketu k odpálení. Podle palestinských zdrojů byly při následné přestřelce zabity dvě děti ve věku 10 a 12 let, třetí bylo vážně zraněno. Dalších šest osob bylo zraněno lehce. Palestinské buňky, které vystřelují rakety na Izrael, již několikrát v minulosti posílaly po útoku pro použité odpalovací zařízení děti. Podle všeho tomu tak bylo i v tomto případě.  „Každý, kdo je vedle buňky odpalující rakety, je v nebezpečí,“ komentovala incident armáda.

Jednotky operující na Západním břehu ve městě Nábulus zabili ráno člena Lidové fronty pro osvobození Palestiny, který je předtím napadl. Zde vojáci čelili také granátům, které po nich ozbrojenci házeli. Žádný z vojáků ale nebyl zraněn. Jednotky pak operovaly také v uprchlickém táboře al-Askar.
Izraelská armáda operuje v Nábulu téměř denně. Toto město je totiž považováno za baštu protiizraelských aktivit, ozbrojenci jsou tu často v přestřelkách s vojáky zabiti.

21.08.2007 00:00 3