Praha Jeruzalém

Čtyři Palestinci byli zabiti a dalších 14 zraněno při noční operaci armády na jihu Pásma Gazy.
Při leteckém útoku byl v noci zabit člen Hamasu. Poté do Gazy vstoupily pozemní jednotky podporované helikoptérami a obrněnými vozidly. Ostatní z obětí pak byli zabiti při přestřelkách s vojáky.
Podle vojenské zprávy operovaly v Gaze jednotky Golani z 51. bataliónu, společně s obrněnými jednotkami a ženisty. Minimálně tři ozbrojenci pak byli podle armády zasaženi.
Ke střetům došlo v oblastech Absan a Farahin, blízko města Khan Junis. Podle Palestinců večer kroužil několik hodin nad místem bezpilotní letoun. K útoku pak došlo v noci.
Podle Palestinců byla akce zaměřena zřejmě na odkrývání pašeráckých tunelů a konala se velmi blízko hraničního plot.
Palestinci identifikovali jednoho ze zabitých mužů jako člena militantního křídla Hamasu, Muhammada Abu Musmaha (24). Další obětí byl 40letý Ibrahim Abdullah Šami, který byl podle zpráv střelen omylem, když stál na střeše budovy. Zabitá žena byla identifikována jako 65letá Sabha al-Farah, její syn jako Omar. Omar byl podle armády také členem Hamasu.
Palestinské organizace, hlavně Hamas a Islámský džihád, se přihlásily k odpovědnosti za střílení minometných granátů a raket na operující jednotky v oblasti a na přechod Kissufim.
V posledních několik měsících od Dne nezávislosti, kdy se Hamas pokusil unést dalšího vojáka, provedla armáda v Pásmu Gazy sérii razií. Ty jsou zaměřeny na překažení teroristických útoků, zadržení ozbrojenců, odhalování teroristické infrastruktury jako jsou například tunely a hledání zbraní.

14.08.2007 00:00 5