Praha Jeruzalém

Poprvé od pádu železné opony plánuje Rusko opětovně využít syrské přístavy Tartus a Latakia jako trvalé základny pro ruské námořnictvo. Dohady o vzrůstající ruské aktivitě ve Středomoří se začaly šířit po prohlášení velitele ruského námořnictva, admirála Vladimira Masorina, při návštěvě ruské námořní základny v Sevastopolu na Ukrajině. „Přítomnost ve Středomoří je pro naše námořnictvo v Černém moři velmi důležitá,“ řekl admirál.
Katarská televize al-Jazeera o víkendu citovala představitele ruského ministerstva obrany který prohlásil, že Rusko musí být opět trvale přítomno ve Středozemním moři.
Podle zpráv hodlá Sýrie umožnit Rusku využití těchto přístavů jako součást rozsáhlého vojenského obchodu mezi těmito zeměmi, který byl podepsán v minulém roce.
Představitelé izraelské bezpečnosti míní, že obnovení ruské aktivity na těchto základnách, které používali během Studené války, je spojeno s obnovením napětí mezi Ruskem a USA. Napětí pramení zejména z amerického plánu výstavby protiraketového systému v Evropě, což Moskva vidí jako ohrožení své bezpečnosti.
Od rozpadu Sovětského svazu bylo ruské námořnictvo v krizi, během posledních dvou let se ale vyvíjí snaha rehabilitovat válečné lodě a ponorky. Rusko bylo vždy známo špionážními loděmi. Podle izraelských přestavitelů by obnovení základny v Sýrii pomohlo Rusku ve špionážní činnosti také proti Izraeli, zaměřené zejména na sledování nových zbraňových systémů a tok informací na kanálech používaných armádou.

06.08.2007 00:00 1