Praha Jeruzalém

Rodina palestinského mladíka, který byl před pěti lety zabit izraelskou armádou, vysoudila kompenzaci od vlády a od důstojníka odsouzeného za jeho zabití.
Mohammed Ali Ziad (16 let) byl v říjnu 2002 zabit ve vesnici Nazlet Zait na Západním břehu.
Obecní soud v Petah Tikva nařídil státu a důstojníkovi odsouzenému vojenským soudem za zabití z nedbalosti, aby rodině mladíka zaplatili kompenzaci 520 000 izraelských šekelů (něco přes 2,5 milionu korun) a k tomu 15 000 šekelů jako náhradu za soudní výdaje.
Ziad byl zabit ve svém domě kulkou vypálenou ze zbraně důstojníka, jehož četa byla vyslána do vesnice, aby zadržela auto převážející sebevražedného atentátníka. Jednotka se dozvěděla, že auto s ním je na cestě do Izraele. Vojáci kteří vstoupili do vesnice, se zde ale střetli s mladíky, kteří po nich házeli kameny. Velitel se je pokusil rozehnat. Když Palestinci odmítli uposlechnout, voják vypálil jednu ránu do vzduchu. Kulka ale nešťastnou náhodou proletěla oknem domu a zasáhla Ziada, který stál v místnosti.
Podle soudu nebyl střet vojáků s mladíky život ohrožující a rozhodnutí vystřelit do vzduchu bylo proto proti vojenským předpisům. I když byla jednotka podle soudu pod těžkým tlakem zastavit auto s teroristou, mohl velitel zakročit proti davu házejícímu kameny bez výstřelu do vzduchu.

22.08.2007 00:00 4