Praha Jeruzalém

Vysoký palestinský bezpečnostní představitel v neděli řekl, že na Západním břehu do této chvíle odevzdalo zbraně jako součást dohody s Izraelem o amnestii více než 300 ozbrojenců.
Dohoda se týká členů organizace Brigády mučedníků od Al-Aksa, což je násilná odnož palestinského hnutí Fatah prezidenta Abbase. Organizace vznikla na počátku druhé palestinské intifády v roce 2000 a její členové provedli mnoho útoků.
Poté co Gaza podlehla v červnu islamistickému Hamasu, Abbas řekl, že na Západním břehu již nebude žádné ozbrojence tolerovat. Hamas, který volá po zničení Izraele a staví se proti mírových rozhovorům tvrdí, že od června bylo na Západním břehu zatčeno více než 400 jejich aktivistů.
Ve stejné době Izrael nabídl amnestii ozbrojencům s vazbami na Fatah, kteří uznávají Izrael a podporují vznik palestinského státu vedle Izraele.
Vysoký palestinský bezpečnostní představitel řekl, že všichni členové Al Aksa kromě tří své zbraně odevzdali a vzdali se násilí. Řekl dále, že o amnestii požádalo také 25 členů Islámského džihádu z města Džanín, ale vůdci této organizace s návrhem nesouhlasí. Ideologie Islámského džihádu je podobná ideologii Hamasu.
Palestinský představitel mluvil anonymně, protože nemá povoleno hovořit o tomto tématu s novináři.

05.08.2007 00:00 3