Praha Jeruzalém

[IMG L 10019]23. září byl v pořadu 60 minutes na CBS odvysílán rozhovor s íránským prezidentem Mahmúdem Ahmadinežádem. Rozhovor se týkal téměř všech aktuálních témat mezinárodní politiky a pochopitelně se stočil i na Izrael. Podle Ahmadinežáda Izrael není národem a Palestinci by měli dostat příležitost rozhodnout o svém osudu ve svobodných volbách. Do jejich rozhodnutí jim prý pak nemá nikdo mluvit. Na dotaz, zda by podpořil i rozhodnutí na existenci dvou států vedle sebe – Izraele a Palestiny, ale Ahmadinežád opakovaně odmítl odpovědět a odpovědi se vyhýbal.
Zde vám přinášíme přepis části zmíněného rozhovoru, ve které se hovoří o Izraeli.

Pane prezidente, říkáte, že milujete všechny národy. Musím tedy předpokládat, že to také zahrnuje národ Izraele.
MA: Izrael není národ. No, máme rádi lidi, ano, protože jsou také oběťmi. Žili ve svých vlastních zemích, ve svých vlastních městech. Byly jim dány prázdné sliby, nepravdivé sliby. Řekli jim, dáme vám práci, dáme vám bezpečí. Vytlačili místní Palestince pryč a udělali z nich uprchlíky a udělali také uprchlíky z dalších lidí. Jinými slovy, z oblastí tisíce mil daleko emigrovali lidé do téhle země a každý den žijí ve strachu. A my s nimi cítíme. Minulý rok jsem ve svém projevu řekl, že sionistická entita by měla otevřít hranice a brány. Ať se lidé rozhodnou kam chtějí jít a kde se usadit. Jsou také dobří lidé. Jsme proti terorismu. Jsme proti špatné politice. Jsme přátelé všech lidí, židů, křesťanů, různých lidí různých náboženství. Jsme s nimi v kontaktu. Zde v Íránu jsou židovské komunity, křesťanské komunity, všichni jsme přátelé. Také s nemuslimskými zeměmi, pomáháme jim, kdy dojde řekněme k přírodní kalamitě. Milujeme všechny lidi. Jsme proti sionismu, okupaci, terorismu, házení bomb na lidi v jejich domech, zabíjení mužů, žen a dětí. velmi otevřeně jsem mnohokrát řekl, že jsem proti tomu.

Pokud Palestinci dosáhnou dohody s Izraelem a řešení dvou států, uznáte potom také Izrael?
MA: No, rozhodutí leží na Palestincích. To je přesně to, co říkám.

Co byste udělal vy?
MA: Co říkám je, že byste měli dovolit – oh, prosím, nechte mě dokončit mou myšlenku. To co říkáme je, že naše řešení pro Palestince je lidské. Říkáme, že byste měli umožnit Palestincům, aby se účastnili férových a svobodných voleb a rozhodli se o svém vlastním osudu. Ať už se rozhodnou jakkoliv, každý by to měl respektovat.

A pokud to rozhodnutí…
MA: Žádná jiná strana se nesmí vměšovat. Neříkáme Palestincům, jaké rozhodnutím by měli udělat. Nechme je, ať udělají své vlastní rozhodnutí. Ať udělají jakékoliv.

A pokud to bude rozhodnutí o dvou státech? Souhlasíte s tím? Mohli byste podporovat řešení dvou států?
MA: No, proč přejímáte co se stane? Vydlážděme nejprve cestu k svobodným a férovým volbám. A až své rozhodnutí učiní, musíme ho respektovat. Všem lidem, všem palestinským lidem musí být dána tato příležitost, musí jim být umožněno učinit vlastní rozhodnutí. Neříkejme jim, jakým směrem se mají vydat.

24.09.2007 00:00 1Zdroj: Redakce Israel.cz