Praha Jeruzalém

Největší izraelská komerční banka v úterý oznámila, že přerušuje obchodní styky s palestinskými bankami v Pásmu Gazy. Je to odpověď na vyhlášení tohoto území za nepřátelské. V prohlášení banky stoji: „Ve světle vládního rozhodnutí vyhlásit Pásmo Gazy nepřátelským územím, se banka Hapoalim rozhodla ukončit své bankovní aktivity s bankami a pobočkami v Pásmu Gazy.“
Rozhodnutí může prohloubit ekonomické problémy 1,5 milionů obyvatelů Gazy. Izraelská měna je používána vládou Mahmúda Abbáse k vyplácení platů zaměstnancům v Hamásem kontrolovaném Pásmu Gazy.
Představitel palestinské banky řekl, že pokud budou krok banky Hapoalim následovat i další izraelské instituce a přestanou do Gazy posílat bankovky, mohou být banky v Gaze nuceny se uzavřít. Banka zatím poskytuje tzv. minimální služby a bude trvat několik týdnů, než přestane poskytovat služby úplně.
Izraelská diskontní banka, také důležitý poskytovatel šekelů a služeb pro palestinské banky, se vyjádřila, že téma přerušení vztahů s Pásmem Gazy se diskutuje, ale ještě nebylo učiněno konečné rozhodnutí.

26.09.2007 00:00 12