Praha Jeruzalém

[IMG L 10022]Farmy Šibáa, malá část území Golanských výšin, která sloužila Hizballáhu jako ospravedlnění několikaletých útoků na Izrael, které předcházely loňské válce, se opět dostávají do centra dění. OSN se totiž po loňské válce ve snaze uklidnit teroristickou organizaci Hizballáh, rozhodla opětovně zvážit situaci v této oblasti a rozhodnout o tom, komu tedy tato část území vlastně patří. Hizballáh s podporou libanonské vlády totiž považoval a považuje území Farem Šibáa za území Libanonu okupované Izraelem.
V roce 2000 to byla ale sama OSN, kdo rozhodl o tom, že Farmy Šibáa jsou součástí Golanských výšin a tudíž před izraelským obsazením tohoto území patřily Sýrii, nikoliv Libanonu. Jako takové by tak měly být předmětem budoucí dohody mezi Izraelem a Sýrií.
V současné době situaci rozdmýchal španělský ministr zahraničí, Miguel Moritanos, který zaslal dopis generálnímu tajemníkovi OSN, Ban Ki-moonovi, ve kterém říká, že Sýrie je ochotna předat území Farem Šibáa do správy OSN. Moritanos se při tom odvolává na svá jednání se syrským prezidentem Bašarem Assadem. S předáním Farem Šibáa pod správu OSN souhlasí i libanonský premiér Fouad Siniora.
Izrael považuje změnu syrského postoje za pokus o nátlak na Jeruzalém, protože Izrael se v současné době z toho území stáhnout nechce. Nehodlá se z území stáhnout před tím, než OSN finálně rozhodně o vytyčení hranice. Izrael také vyjádřil nespokojenost s tím, že Španělsko tuto informaci neoznámilo také Izraeli.

27.09.2007 00:00 19Zdroj: Ha`aretz