Praha Jeruzalém

Náměstek velitele íránských vzdušných sil, generál Mohammad Alavi, oznámil, že Írán má připravený plán útoku na Izrael v případě, že by Izrael Írán napadl. Oznámení přichází v období zvýšeného napětí v regionu, kdy USA požadují v OSN nové sankce proti Íránu, a kdy Izrael přelétával nad Sýrií, spojencem Íránu, kterou zřejmě bombardoval. Íránský tisk pronesení výhrůžky potvrdil, nicméně její hodnověrnost nepodpořil nahrávkou. Íránské vzdušné síly rozhovor bezprostředně nekomentovaly.
Írán již dříve varoval, že pokud bude napaden Spojenými státy, jeho první odvetný útok bude namířen na Izrael. V regionu dále panuje obava z izraelských vzdušných útoků na íránská jaderná zařízení, jejichž vybudování má Izrael zájem zabránit.
Zdokonalená verze raket Šaháb-3 má dolet 1900 kilometrů, může nést jadernou hlavici a dosáhnout izraelského území, o němž Mohammad Alavi říká, že je celé v dosahu jejich raket středního doletu i bombardérů. Alawi je přesvědčen, že Izrael nemá kapacity na provedení náletu na Írán, a vyjádřil jistotu, že Írán vlastní veškeré prostředky nutné pro odražení amerických raket.

19.09.2007 00:00 3