Praha Jeruzalém

Není žádným tajemstvím, že Írán a Izrael nemají právě přátelské vztahy. To se v minulosti projevilo například i íránským odmítnutím nabízené izraelské pomoci po devastujícím zemětřesení v roce 2003. Izraelské organizace tehdy nabízely kromě materiální pomoci také speciálně vycvičené týmy pro vyhledávání lidí v sutinách, dlužno podotknout, že jsou tyto týmy hodnoceny jako jedny z nejlepších na světě. Tehdy Írán odmítl s dovětkem, že přijme pomoc od kohokoliv, jen od Izraele ne.
Tento týden se ale íránská ambasáda v Thajsku obrátila se žádostí o pomoc na tým izraelských forenzních specialistů, kteří přiletěli do Thajska kvůli identifikaci obětí nedělní letecké katastrofy. Tým byl ambasádou požádán, aby pomohl identifikovat íránské oběti neštěstí. Izraelci s poskytnutím pomoci souhlasili.
Při letecké katastrofě zemřelo také 7 Izraelců. Izraelský tým přicestoval do Thajska okamžitě, protože židovské právo říká, že mrtví musejí být pochováni co nejdříve. Thajské zákony ale neumožňují převoz těl dříve, než jsou identifikována. Toto pravidlo nakonec Íránce přimělo požádat o pomoc svého izraelského nepřítele.

19.09.2007 00:00 13