Praha Jeruzalém

Írán vydal v úterý ostré varování Spojeným státům ohledně možného vojenského útoku, ve kterém se říká, že Washington ani netuší, jak velká by byla odpověď proti jejich vojákům v regionu.
„Pokud USA napadnou Írán, budou čelit třem problémům. Zaprvé, neznají rozsah naší odpovědi,“ řekl generál Rahim Jahja Safavi, nový zvláštní vojenský poradce nejvyššího vůdce Ali Chomejního. „Nemohou také odhadnout zranitelnost svých 200 000 vojáků v regionu, jejichž všechny tábory jsme identifikovali,“ dodal Safavi, který minulý týden odešel z postu vrchního velitele elitních Revolučních gard.
 „Zadruhé také nevědí, co se stane Izraeli a zatřetí nevědí ani to, co se stane s dodávkami ropy.“
Vztah USA a Íránu se v posledních týdnech opět přiostřil. Írán sice vždy trvá na tom, že nenapadne žádný cizí stát, ale pokud prý bude sám napaden, odpoví tvrdě.
Teherán vlastní sadu střel středního doletu a tvrdí, že jejich rakety Šahab-3 mohou dosáhnout vzdálenosti až 2 000 km, což  zahrnuje Izrael i americké základny na Arabském poloostrově.
Mahmúd Ahmadinežád sice vyloučil možnost amerického útoku, bývalý prezident Akbar Hašemi Rafsanjani ale varoval, že nebezpečí tu stále je.

Zpravodajské agentury mezitím v minulých dnech přinesly informaci, že se novým velitele íránských Revolučních gard stal Mohammed Ali Džafari. Podle zpráv je Džafari jedním ze studentů, kteří v roce 1979 napadli americkou ambasádu v Teheránu a americké diplomaty vzali jako rukojmí. Krize okolo tohoto únosu trvala celých 444 dní. Odhalení Džafariho minulosti může být v USA považováno za další provokaci ze strany Íránu. Poté co nastoupil Ahmadinežád k moci, byl také on považován za jednoho z těchto studentů. Tyto dohady nicméně nebyly nikdy potvrzeny.

05.09.2007 00:00 5