Praha Jeruzalém

Britský nedělník Sunday Times ve své zprávě tvrdí, že Izraelci se během utajeného zátahu v tajném vojenském vojenském prostoru v Sýrii zmocnili jaderného materiálu pocházejícího ze Severné Koreje. Mělo se tak stát před přeletem jeho letounů, který na syrské a severokorejské straně vzbudil značnou nevoli. Zpráva se odvolává na informované zdroje ve Washingotnu a Jeruzalémě.
Američané provedení zásahu schválili 6. září po předložení důkazů, že materiál souvisí s jadernými technologiemi. Vzorky získané na severu Sýrie poblíž Dayr az-Zwar byly po testování označené za původem severokorejské. Zjištění vede k názoru, že Sýrie se ve snaze získat jaderné zbraně připojila k Íránu a Severní Koreji.
Prezidentu Bushovi byly v létě předloženy důkazy o přítomnosti severokorejského personálu. Zpráva zároveň hovoří i o ztrátách na životech mnoha Severokorejců v důsledku izraelského náletu. Tato informace se zakládá na zprávách o jednáních mezi představiteli Severní Koreje a Číny, které se dostaly k asijským vládám. Cesta syrských představitelů do Koreje minulý týden posiluje názor, že oba státy spolupracují na své odpovědi.

23.09.2007 00:00 1