Praha Jeruzalém

„Izraelské letouny shodily bomby na prázdnou oblast, zatímco na ně naše protivzdušná obrana tvrdě pálila,“ řekl ve čtvrtek syrský představitel, když objasňoval předchozí syrské obvinění, že Izrael bombardoval jejich území. Syrská ministryně nicméně přiznala, že zůstává nejasné, zda skutečně izraelská letadla provedla útok.
„Zasáhli do našeho vzdušeného prostoru… což by dělat neměli, jsme suverénní země a oni by neměli vstoupit do našeho vzdušeného prostoru,“ řekla ministryně pro vystěhovalectví, Bussaina Šaaban, pro Al-Jazeeru.
„Ještě nevíme, zda letadla něco odhodila. Stále pokračuje vyšetřování,“ řekla.
Syrští představitelé nespecifikovali typ ani počet letadel, která měla hranici překročit, nepopsali ani zmiňovanou odhozenou munici. Piloti někdy, pokud se dostanou pod palbu, odhodí přídavnou palivovou nádrž, aby bylo letadlo lehčí a snáze se s ním manévrovalo. Také civilní svědci potvrzují spíše tuto domněnku. Obyvatelé oblasti Tal al-Abiad na syrské hranici s Tureckem řekli, že viděli několik takových nádrží.
Od chvíle kdy vyšel incident na světlo, se izraelské vedení, zejména ministryně zahraničí a velvyslanci v USA a Evropě, snaží bouři uklidnit. Izraelská vláda informovala své diplomaty v zahraničí, že nemá žádný zájem na agresi proti Sýrii.
Premiér Olmert se mezitím rozhodl tento incident nezmiňovat ve svém čtvrtečním proslovu  na konferenci strany Kadima. Komentovat celou záležitost odmítla také izraelská armáda se slovy: „Takové zprávy nekomentujeme.“
Bývalý generál-major, Uzi Dajan, řekl, že mlčení armády signalizuje snahy Izraele o to, aby incident ještě více nenapínal vztahy se Sýrií. „Izrael je aktivní na mnoha frontách na Blízkém východě, ale nemáme v úmyslu zhoršovat situaci. To je důvod, proč byla izraelská reakce tak krátká a zdrženlivá,“ řekl pro izraelský druhý televizní kanál.
Zatímco se Izrael snaží věc uklidnit, syrští představitelé dělají přesný opak. „Toto ukazuje, že se Izrael neumí vzdát agrese a lstí,“ řekl syrský ministr informací, Mohsen Bilal. Dodal, že Sýrie vážně zvažuje odpověď.
Sýrie hovoří o izraelské agresi a o svém, blíže nespecifikovaném, právu na patřičnou odpověď. Írán obvinil Izrael z vytváření většího napětí, které by mohlo přivést region do další války.
Představitelé Ruska doufají, že se Izrael zdrží dalších zásahů do syrského vzdušeného prostoru, aby tak předešel zhoršení bezpečnostní situace v už tak dost napjatém regionu.
V podobném duchu se vyjádřil také italský ministr zahraničí, Massimo D′Alema. Jeden ze západních diplomatů v Damašku vyjádřil názor, že izraelské letouny byly zřejmě na průzkumné misi, byly ale odhaleny a musely odhodit munici a nádrže a vrátit se do Izraele.
K situaci se překvapivě nevyjádřil ani jordánský král Abdulláh, ani libanonský premiér Fouad Siniora, který pouze vyzval Sýrii, aby zvýšila svou snahu k zamezení pašování zbraní do Libanonu.

Další informace naleznete v již zveřejněném článku: Syrská armáda se prý střetla s izraelským letounem

07.09.2007 00:00 4