Praha Jeruzalém

Dr. Mina Tzamech provedla průzkum o současných politických náladách v izraelské veřejnosti. Z průzkumu plyne, že pokud by se dnes konaly volby, vyhrála by je pravo-středová strana Likud, která by získala 24 křesel. Následovala by levo-středová Avodah (Strana práce), která by získala křesel 18. Strany Jisrael Bejtejnu, Šas a Kadima vládnoucího premiéra Ehuda Olmerta, by všechny získaly shodně 10 křesel. Strana miliardáře Arkadi Gajdamaka, Sociální spravedlnost, by získala křesel 8, Národní náboženská strana křesel 6.
Respondenti byli dotazováni také na to, zda přeřeknutí Benjamina Netanjahua, týkající se izraelské akce v syrském vzdušném prostoru, mělo vliv na Stát Izrael. 43% se domnívá, že tím žádnou újmu státu nezpůsobil, ale že tím zároveň Izraeli ani nijak nepomohl. 31% Izraelců si ale myslí, že způsobil svým přeřeknutím Izraeli škodu. Jen 3% se domnívají, že Netanjahu Izraeli tímto vyjádřením pomohl. 23% se vyjádřilo, že neví.
Na dotaz, kdo by lépe zajistil bezpečnost země, odpovědělo 20%, že je to Benjamin Netanjahu. Téměř podobný výsledek má ale i Ehud Barak.

22.09.2007 00:00 5