Praha Jeruzalém

Během úterní přestřelky s palestinskými ozbrojenci v uprchlickém táboře Ein Beit Ilma v Nábulusu byl zabit izraelský voják, který byl později identifikován jako 22letý rotný Ben-Zion Chaim Henman z mošavu Nov na Golanských výšinách. Další voják byl lehce zraněn.
Operace armády byla zahájena na základě několika zpravodajských varování o zamýšlených teroristických útocích na Izraelce během židovských svátků. Armáda během noci uprchlický tábor uzavřela.
Palestinští ozbrojenci na vojáky zaútočili střelbou v minimálně deseti případech, což vedlo k opakovaným přestřelkám. Během noci bylo na vojáky hozeno také výbušné zařízení, které ale nezpůsobilo žádná zranění.
Podle palestinských zdrojů byly snahy armády zaměřené na buňku Lidového výboru pro osvobození Palestiny. Během střetů měl být také zabit jeden mladý ozbrojenec, zřejmě z této organizace.
Podle Izraele směřovala akce proti Lidovému výboru pro osvobození Palestiny a Hamásu, kteří společně pracují na plánování teroristických útoků.

O vojenské operaci informovala také Inflive Tv.

V akci proti teroristické infrastruktuře v uprchlickém táboře Eit Beit Ilma západně od Nábulusu, byl během střetů mezi vojáky a organizací Lidového výboru pro osvobození Palestiny jeden voják zabit a další lehce zraněn. Při operaci byl zabit také 17letý Palestinec.
Infolive hovořila o situaci s palestinským novinářem Abdelem Rahimem Khouseinim z Nábulusu.

Co se děje v táboře Ein Bejt Hilme?
Tábor je velmi blízko Nábulusu, kde se od brzkých ranních hodin odehrává rozsáhlá vojenská operace. Cílem je dopadnout hledané členy Brigád Abu Ali Mustafy, kteří jsou v táboře schováni. Právě teď armáda obkličuje budovu, jeden z hledaných byl zabit, jeho tělo je uvnitř budovy. Byl zabit také nejméně jeden z vojáků.
Slyšel jsem, že další byl zraněn.
Ano, jeden voják byl zabit a jeden vážně zraněn.
Jsou brigády Abu Ali Mustafy v táboře důležité?
V posledních třech měsících byli ozbrojení členové brigády zabiti. Izraelská armáda vstupuje do tábora tento měsíc každý den a pátrá po hledaných osobách, které jsou členy této skupiny. Skupina je stále aktivní ve svém odboji proti Izraeli a pokračuje v plánování útoků proti Izraeli. Byla také odpovědná za akce v minulosti. Izraelská operace je velká, což můžete soudit podle počtu vojáků, kteří se jí účastní. Zdá se, že je to vážná operace, vojáci obkličují několik hledaných osob o kterých vědí.
Je zde nějaká vyhlídka na konec?
Armáda vyslala velké buldozery, aby zničily dům i s těmi, kdo jsou uvnitř. Nemyslím si proto, že by byl konec někde blízko.

Armáda i nadále pokračuje v operacích proti teroristické infrastruktuře. Nábulus je považován za hlavní město teroristů na Západním břehu.

19.09.2007 00:00 15