Praha Jeruzalém

Policie předpokládá, že neonacistická buňka objevená minulý týden, není posledním antisemitským gangem v oblasti. „Je vysoká pravděpodobnost, že uslyšíme o dalších neonacistických činech.“
Policejní prezident, Dudi Cohen, v pondělí řekl, že jsou tu desítky takových buněk. „Je tu mnoho skrytých buněk, které čekají na to, až vyjdou z úkrytu,“ tvrdí policejní zdroje.
Podle policie by se gang z Petah Tikvy měl potýkat s extrémními následky svých činů a dodal, že doufá, že tento přístup zastraší ostatní podobné buňky.
Skupina zadržených náctiletých stane v úterý ráno před soudem v Tel Avivu.
Zdroje se nicméně obávají, že široká proslulost této místní neonacistické buňky by mohl povzbudit další stejně smýšlející skupiny v Izraeli jednat stejně.
Jen pár dní po incidentu v centrálním Izraeli se odehrál další antisemitský incident na jihu země. V pondělí byly na synagoze v Eilatu namalovány křesťanské kříže a nápis „Hitler je mesiáš, dlouhý život Ježíši.“
Ke zvláštním opatřením přistoupilo také Ministerstvo školství, které hodlá nadcházející týden ve školách věnovat tomuto tématu. Kromě jiného budou školy promítat film „The Wave“ natočený podle pravdivého příběhu amerického středoškolského učitele, který na svých studentech provedl sociální experiment, aby předvedl jednoduchost, s jakou mohou být jednotlivci vtaženi do koloběhu fašismu a netolerance.

11.09.2007 00:00 6