Praha Jeruzalém

Bezpečnostní složky v úterý oznámily, že na dobu svátku Roš Hašana bude vyhlášen stav nejvyšší pohotovosti.
Podle vojenských zdrojů mají bezpečnostní představitelé osm specifických známek potencionálních teroristických útoků, ke kterým by mohlo během svátků dojít. Jsou tu také desítky obecných znamení ukazujících na možnou střelbu a raketové útoky, sebevražedné bombové útoky a pokusy o únos.
Po úterním útoku raketou Kassám na základnu Zikim a s uvážením blížícího se muslimského Ramadánu, se ministr obrany, Ehud Barak, rozhodl uvalit na Západní břeh a Pásmo Gazy úplnou uzávěru. Uzávěra začne platit ve středu ráno a skončí na konci svátku Roš Hašana, kdy bude situace opět zvážena.
Během uzávěry budou na veřejných prostranstvích s vysokou koncentrací lidí hlídkovat ve zvýšené míře policisté, týká se to zejména trhů, nákupních center a autobusových zastávek. Bezpečností jednotky přesunou od středečního večera svou pozornost také k synagogám.
Protože se svátek Roš Hašana překrývá se začátkem Ramadánu, byly obzvláště posíleny jednotky jeruzalémské policie: tisíce policistů bude nasazeno v ulicích města, aby zajistili bezpečí lidem, kteří se přijdou modlit ke Zdi nářků nebo na Chrámovou horu.
Zvýšená přítomnost policistů bude také v rekreačních oblastech. Dálniční policie zvýší pohotovost na dálnicích a hlavních silnicích. Zaměří se zejména na překračování povolené rychlosti a na řidiče řídící pod vlivem alkoholu nebo drog.
Během tohoto pátku, který bude prvním pátkem Ramadánu, umožní bezpečnostní jednotky palestinským mužům starším 45 let a palestinským ženám starším 35 let, navštívit modlitby na Chrámové hoře, za předpokladu, že mají povolení ke vstupu.
Policie se bude snažit zabránit jakýmkoliv snahám o narušení veřejného pořádku, ať už bude jejich původcem kdokoliv.

12.09.2007 00:00 4