Praha Jeruzalém

Palestinské bezpečnostní jednotky ve středu odhalily dvě rakety připravené k odpálení ve městě Bejt Jala, blízko Jeruzaléma. Odhaleno bylo také velké množství výbušnin. Palestinská zpravodajská agentura Ma′an citovala velitele palestinských bezpečnostních složek v Betlémě, podle kterého byly rakety dlouhé 1,5 metru a nesly nápis „Allahu akbar“. Podle armádních zdrojů se ale o rakety nejednalo a Jeruzalém ohrožen nebyl. Hrozbu raketových útoků ze Západního břehu však přiznává.
Od začátku intifády se několik palestinských teroristických organizací, zejména Lidový výbor odporu, snažilo o přenesení infrastrultury pro výrobu raket na Západní břeh. Před dvěma lety zadržely izraelské jednotky na Negevu tři obyvatele z Gazy, kteří se do Izraele inflitrovali přes hranici s Egyptem. Během výslechu muži přiznali, že byli vysláni Lidovým výborem odporu, aby přeneslii znalost výroby raket na Západní břeh.
Při jiném incidentu Brigády mučedníků od Al-Aksa (vojenské křídlo Fatahu) tvrdily, že jejich agenti vypálili raketu Kassám na osadu Alei Zahav na Západním břehu. Podle organizace to byla třetí raketa vypálená jejich muži na Západním břehu. Žádná zranění nebyla hlášena.
Představitel Brigád potvrdil, že buňka mučedníka Nadera al Aswada vypálila raketu která měla dolet 5 km.

26.09.2007 00:00 8