Praha Jeruzalém

Americké muzeum holokaustu ve středu odhalilo album fotografií, které obsahuje 116 unikátních fotografií vysokých důstojníků SS a ostatních představitelů v koncentračním táboře v Osvětimi. Fotografie pocházejí z období od května do prosince 1944. Jsou z alba, které u sebe uchovával Karl Hoecker, pobočník velitele tábora. Toto jeho soukromé album zobrazuje například společný zpěv za zvuku akordeonu a asi 70 příslušníků SS, včetně Josefa Mengeleho, táborového lékaře, který je známý pro své zvláštní a kruté lékařské experimenty. Jsou tu i další nechvalně známí velitelé tábora, včetně Josefa Kramera a Rudolfa Hesse. Mengele je celkem na osmi fotografiích, které jsou prvními autentickými fotografiemi tohoto muže v Osvětimi.
V albu jsou také fotografie stráží SS a nacistů na mnoha honech, Hoecker rozsvěcující vánoční stromeček a ženské pomocnice z řad SS jak jedí borůvky.
Podle Judith Cohen, ředitelky fotografických sbírek muzea, dokresluje tato sbírka fotografií věci, které si bylo jen těžké představit. Zejména to, že důstojníci SS byli schopni vést dál své životy, jeden den se bavit a další páchat masovou vraždu. „Fakt, že byli zapojeni do běžných aktivit činí to, co dělali, ještě hrozivějším.“
Muzeum ve Washingtonu obdrželo fotografie na začátku tohoto měsíce od penzionovaného amerického důstojníka zpravodajské služby, který ho nalezl v bytě v Německu v roce 1946. Dárce, který si přál zůstat v anonymitě, letos v létě zemřel.
Kurátoři muzea se zatím nechystají fotografie vystavovat, každý si ale může Hoeckerovo album prohlédnout na internetu na této stránce: http://www.ushmm.org/research/collections/highlights/auschwitz/auschwitz_album/

20.09.2007 00:00 11