Praha Jeruzalém

Americký velvyslanec v Libanonu, Jeffrey Feltman, v pátek řekl, že jsou jasné důkazy pro to, že šíitská organizace Hizballáh stále pokračuje v pašování zbraní přes syrskou hranici a porušuje tím rezoluci OSN.
„Jsme znepokojeni zprávami a veřejnými prohlášeními Hizballáhu, že se Hizballáh aktivně přezbrojil.“ Kromě porušení rezolucí OSN považuje toto chování za největší hrozbu pro Libanon.
Libanonská organizace, která je podporována Sýrií a Íránem, je Spojenými státy považována za teroristickou organizaci.
Hizballáh, který tvrdí, že jejich odpor donutil Izrael ke stažení z jižního Libanonu v roce 2000, unesl v červenci 2006 dva izraelské vojáky. Podnítil tak 34 dnů trvající váleční konflikt. Ten pak vedl k rozmístění mezinárodních jednotek UNIFIL v Libanonu a poprvé za dlouhou dobu také k rozmístění libanonských vojáků podél hranice s Izraelem. Organizace nicméně nikdy nebyla odzbrojena a dnes tvrdí, že vlastní zbraně, kterými může zasáhnout Izrael.
Podle Feltmana bylo s libanonskou vládou diskutováno několik způsobů, jak zastavit pašování zbraní. Řekl také, že by mezinárodní společenství příznivě odpovědělo na jakýkoliv požadavek Libanonu týkající se pomoci zabezpečit hranici.

15.09.2007 00:00 3