Praha Jeruzalém

Podle množství zpráv citujících nejmenované izraelské a americké představitele a odborníky byl údajný izraelský letecký útok hluboko uvnitř syrského území zaměřený také na jadernou technologii převáženou ze Severní Koreje do Sýrie. Izraelský deník Jediot Ahronot a britský Observer v neděli informovaly, že náletu se účastnilo až osm izraelských bojových letounů, které pronikly až k východní hranici Sýrie, kde napadli předpokládané zařízení pro výrobu uranu. Stovky nebo tisíce metrů nad útočícími letouny přelétával další letoun shromažďující elektronicky dodatečné údaje o cíli.
Washington Post informoval, že zásah přišel tři dny poté, co u břehů Sýrie zakotvila severokorejská loď vezoucí údajně náklad cementu. Podle odborníka citovaného ve zprávě byli Izrael i Spojené státy přesvědčeni, že náklad obsahoval citlivé jaderné vybavení, které by Sýrii umožnilo zahájit program jaderného zbrojení.
Syrští představitelé mezitím popřeli, že by se kdekoli v jejich zemi nacházela jaderná zařízení. Bývalý velvyslanec USA v OSN, Michael Bolton, řekl deníku Jerusalem Post, že jednoduchá logika vede k závěru, že Írán i Severní Korea budou hledat spojence, na němž nespočívá stín podezření ohledně jaderné aktivity s cílem přesunout k němu podezřelé prvky jejich vlastních jaderných zbrojních programů.
Bolton řekl, že se domnívá, že Sýrie poskytuje zařízení pro obohacování uranu Severní Koreji i Íránu, na něž se upírá intenzivní pozornost OSN. Podotkl také, že Severní Korea byla z nějakého důvodu mezi zeměmi, které nejhorlivěji odsoudily údajný izraelský letecký útok v Sýrii.

17.09.2007 00:00 2