Praha Jeruzalém

Jen krátce poté, co izraelská vláda oznámila, že jako gesto dobré vůle vůči Mahmúdu Abbásovi a vzhledem k muslimskému svatému měsíci Ramadánu propustí dalších 90 palestinských vězňů, došlo ke zveřejnění zatčení jednoho z již dříve propuštěných vězňů.
Fares Nasser Hassin Abu Naéem (21 let) byl zatčen jižně od Nábulusu ve vesnici Kalil. Naeém je jedním z dříve propuštěných palestinských vězňů, který ale porušil podmínky propuštění a po svém propuštění z vězení se opět zapojil do činnosti teroristů. Učinil tak i přesto, že podepsal dokument, ve kterém se zavazuje, že se k terorismu již nevrátí.
V místě kde se Naéem schovával, bylo nalezeno 8 trubkových bomb, puška a pistole. Podle bezpečnostních složek se Naeém účastnil střelby a bombových útoků proti izraelským bezpečnosním složkám.
Právě návrat předčasně propuštěných vězňů k terorismu je hlavním důvodem, proč není izraelská opozice právě nadšena těmito kroky. Ehud Olmert ale propouštěním vězňů sleduje podporu předsedy Palestinské samosprávy, Mahmúda Abbáse, který je nyní pro Izrael hlavním partnerem pro vyjednávání před blížící se mírovou konferencí v USA.

24.09.2007 00:00 2