Praha Jeruzalém

V pátek byl izraelskou speciální jednotkou unesen vysoký představitel Hamásu, který byl spojen s únosem vojáka Gilada Šalita. Hamás byl akcí izraelské armády, která se odehrála v jedné z nestřeženějších oblastí Gazy, zaskočen. Žádné bližší vyjádření však neposkytl a okolo incidentu se z jeho strany rozhostilo neobvyklé mlčení.
Mnoho vyjádření neposkytla ani izraelská strana. Do této doby jediné prohlášení potvrdilo spojitost vojenské operace s únosem Gilada Šalita.
Reportéři izraelské televize hovořili s rodinou Mohawy al-Kadiho a v následujícím videu máte možnost vidět jejich verzi toho, jak se události seběhly. Je nutné poznamenat, že menší či větší část této výpovědi nemusí být pravdivá. Video je, jako již tradičně, doplněno českým přepisem.

Otec: „Mohawah se vracel domů ze svého pozemku, asi pět minut před časem modliteb. Minul mešitu a po 150metrech je potkal. Viděl na okraji cesty sedět starého člověka s košem a najednou?“

Mohawah al-Kadi jel se svou rodinou, když na okraji silnice uviděl osobu. Vystoupil, aby jí pomohl, ale muž byl maskovaný voják, který na Mohawu skočil.

Jeden muž stál tady a další támhle v příkopu. Skočili na něj a dali na něj…jak se tomu říká…? Svítili mu laserem do očí, aby ho donutili lehnout si a položili ho vedle keře sabra. Ten starý člověk stál blízko toho keře, ten mladší stál tady, no a to je celý příběh.“

Celý incident viděla al-Kadiho žena a jeho rodina, kteří viděli, jak ho odvádí maskovaná jednotka oblečená v uniformách Hamásu. Paralizovaného laserovými zbraněmi, tak jako ve filmech.

Manželka: „Byli jako jednotky Hamásu, byli oblečeni jako oni. Jejich zbraně byli ale jiné než naše. Cizí smrtelné zbraně. Viděli jsme světlo laseru, které šlo ze zbraní. Namířili laser na všechny děti a chytili nás. Abu Khaleda (Abu Kadi) chytil ten, co byl oblečen jako stařec. Vrhli se na něj a mířili mu laserem do očí a na tělo a do obličeje mu dali anestetikum.“

Kdo přesně je al-Kadi a jaká je jeho spojitost s Giladem Šalitem se teprve asi ukáže. Byl bezpečnostními jednotkami odveden do Danije a odtud helikoptérou do Izraele k výslechu.

Noam Šalit: „Neříkejte mi pohádky o potřebě vrátit Izraeli schopnost zastrašit, na úkor jediného 19letého vojáka.“

Únos byl poprvé oznámen v sobotu na stránkách organizace Hamás. Mluvili zde o událostech, které vedly k únosu. Tentokrát se nicméně Hamás zdržel hrozeb pomsty proti Izraeli.

 


 

14.09.2007 00:00 7