Praha Jeruzalém

Americká ministryně zahraničí, Condoleezza Riceová, v rozhovoru v Sean Hannity Show na Fox News ve čtvrtek v noci vyjádřila své znepokojení nad zprávami, že by Sýrie mohla stavět jaderná zařízení. „Musíme mít politiku, která zabrání nejnebezpečnějším lidem na světě vlastnit nejnebezpečnější zbraně.“
Riceová nezmínila žádný možný útok na Sýrii, ale řekla, že USA se svými spojenci pracuje na tom, aby byly aktivit ukončeny.
Na dotaz na politické plány pro prezidentské volby v roce 2008, konkrétně na otázku, zda se bude ucházet o post viceprezidentky, odpověděla, „To není pro mě.“
„Udělám vše co mohu, abych pomohla naplnit prezidentský program a postrčila kupředu některé témata jako je například mír na Blízkém východě a odzbrojení některých nebezpečných států. Postarám se o to, abychom splnili naše závazky k našim iráckým a afghánským spojencům. Potom se šťastně vrátím na Stanford.“
V těchto dnech zpravodajské agentury na celém světě zveřejnily zprávy o tom, že izraelské letectvo operovalo minulý týden v Sýrii. Ve čtvrtek informoval The Washington Post o tom, že zpravodajské informace shromážděné Spojenými státy za posledních šest měsíců ukazují možnou spolupráci mezi Severní Koreou a Damaškem při výstavbě jaderných zařízení v Sýrii.
Zpráva uvádí, že důkazy pro toto tvrzení pocházejí zejména z Izraele, včetně satelitních snímků, které vedou americké představitele k tomu, aby si mysleli, že zařízení mohou být použita k výrobě materiálu pro jaderní zbraně.
Ve středu zpráva New York Times citovala amerického představitele, podle kterého izraelské průzkumné lety nad Sýrií objevily možné jaderné zařízení, do kterého může být, podle izraelských představitelů, dodáván materiál ze Severní Koreje.
Americká ministryně zahraničí se chystá k návštěvě regionu příští týden. Setká se s izraelskými i palestinskými představiteli a bude dále tlačit na pokračování mírových snah.

14.09.2007 00:00 2