Praha Jeruzalém

Po pondělním palestinském útoku, který ohrozil školku ve Sderotu a jehož následkem 12 dětí skončilo v nemocnici v Aškelonu, se rodičovský výbor rozhodl zahájit neomezenou stávku ve školách a školkách, která začíná v úterý ráno, základní školy se přidají ve středu. Rodiče také plánují demonstrovat před budovou Knessetu v Jeruzalémě.
Rodiče se ještě setkají se starostou Eli Mojalem, aby se s ním dohodli na tom, jak bude stávka probíhat. Mnoho rodičů se obrátilo na výbor rodičů. Výbor došel k závěru, že v této situaci není možné pokračovat školní rok běžným způsobem.
Ehud Olmert po pondělním útoku řekl, že si Izrael nenechá takové útoky líbit. Armáda již dostala instrukce, aby zničila všechna zařízení na odpalování raket a zároveň také zakročila proti všem osobám, které se odpalování raket na Izrael účastní.
Palestinští teroristé z vojenského křídla Islámského džihádu (Brigády al-Quds) si situaci pochvalují. Stávka rodičů prý znamená, že rakety narušují životy Izraelců. Podle vlastního vyjádření plánovali zvýšení raketových útoků se začátkem nového školního roku, aby si prý svět všiml utrpení palestinských školáků a jejich rodičů. Z vojenské operace, kterou slibuje premiér Olmert si ale nic nedělají a hodlají v útocích pokračovat „Rakety se staly přesnější a a málokdy minou. A co je nejdůležitější ze všeho, narušují život Izraelců. Nejen že je dinutí k vojenské akci, ale dokonce i ní předem mluví,“ řekl Abu Ahmed.

V následujícím videu máte možnost vidět situaci ve Sderotu během pondělního útoku. Záběry jsou ze základní školy a z denního centra (jesle a škola), do jehož blízkosti raketa dopadla. Varovný systém ohlašuje „červený kód“, což je varování před okamžitou hrozbou raketového útoku. Děti se okamžitě běží schovat, přibíhají jejich rodiče, aby se ujistili, zda jsou jejich děti v pořádku. Následuje další varování před útokem a všichni se ukrývají v opevněných částech budov. Ke konci dne již vzrůstá zloba rodičů, kteří požadují okamžité řešení.

04.09.2007 00:00 3