Praha Jeruzalém

List New York Times dnes informoval o tom, že ministr zahraničí Saudské Arábie požádal Izrael o další gesta dobré vůle, aby si byly arabské státy jisty, že má Izrael skutečně zájem o mírové rozhovory. Podle Saudské Arábie by tedy Izrael mě zastavit stavbu bezpečnostní bariéry a nerozšiřovat osady na Západním břehu. Neslíbil ale, že se Saudská Arábie listopadové konference zúčastní. Stejně jako další arabské státy si klade jako podmínku své účasti skutečné řešení izraelsko-palestinského konfliktu, včetně Jeruzaléma, uprchlíků, osad na Západním břehu a hranic budoucího palestinského státu.
Saudská Arábie se dále nehodlá zúčastnit v případě, že se nebude účastnit také Sýrie, protože podle Saudské Arábie není možné vyřešit mírové uspořádání v regionu bez účasti Sýrie.
Rozpory ale panují okolo organizace Hamás. Saudská Arábie má za to, že Hamás by se měl nějakým způsobem na budoucím vývoji účastnit, nejlépe jako součást vlády národní jednoty. USA a Izrael ale považují Hamás za teroristickou organizaci a jednat s ní nechtějí. Sám Hamás se všemi prostředky snaží o to, aby se mírová konference neuskutečnila a již vydal prolášení, že závěry na konferenci učiněné pro něj nebudou závazné. Hamás se také snaží přimět arabské státy, zejména Saudskou Arábii, aby se konference neúčastnily a s Izraelem nejednaly. Obává se totiž toho, že další arabské státy normalizují své vztahy s Izraelem.

27.09.2007 00:00 Zdroj: Redakce Israel.cz