Praha Jeruzalém

Informace amerických výzvědných služeb za poslední půlrok nasvědčují o možné spolupráci mezi Severní Koreou a Sýrií na výstavbě jaderného zařízení na území Sýrie, píše deník Washington Post.
Důkazy pro toto tvrzení včetně satelitních snímků přicházejí primárně z Izraele a vedou Američany k domněnce, že zařízení by mohlo být využíváno k výrobě materiálů pro jaderné zbraně.
Doposud byly tyto informace dle doporučení národního bezpečnostního poradce Stephena J. Hadleye sdíleny pouze mezi několika vrcholnými představiteli.
Nicméně navzdory zprávě deníku Washington Post mnozí v tajných službách o snímcích nevěděli, nebo si nejsou jisti jejich důležitostí. Zdroje zdůrazňují, že takovéto prvotní zprávy o podezřelých aktivitách bývají během času přezkoumány a shledány nepřesnými.
Někteří činitelé zpravodajských služeb pochybují o spolupráci Severní Koreje na místě jaderného zařízení i přesto, že obě země spolu v minulosti spolupracovaly na výrobě pokročilých raket.
Američané potvrdili výzvědné přelety Izraele nad územím Sýrie a odhalení možného jaderného zařízení a také izraelský letecký útok na cíle v Sýrii, nicméně další podrobnosti neposkytli.

13.09.2007 00:00 7