Praha Jeruzalém

Výbor rodičů školáků ze Sderotu se ve čtvrtek večer rozhodl, že bude školní rok ve městě přeci jen zahájen. Dal ale vládě 21 dnů na odpověď na jejich žádost o opevnění sderotských škol.
Vrchní soud v dubnu rozhodl, že všechny třídy ve školách ve Sderou musejí být do začátku nového školního roku opevněny. Před týdnem a půl se ale soud rozhodl výkon rozhodnutí odložit. Stalo se tak kvůli žádosti vlády o odložení opevnění škol o tři roky.
Výbor rodičů hrozí, že pokud vláda do 21 dnů své sliby nesplní, jsou připraveni stávkovat.
Rodiče jsou na nejvyšší míru rozzlobeni na premiéra Olmerta. „Jeho cynické prohlášení, že zatím žádné dítě nebylo raketou Kassám zraněno, jen ukazuje aroganci a odcizení ministerského předsedy, který je odstřižen od reality. Zaprvé, děti byly při útoku raketou Kassám ve škole zraněny. Zadruhé, pane Olmerte, žádné dítě by nemělo zemřít jen proto, aby bylo konečně ve Sderotu úplné opevnění vybudováno. Máme štěstí, že vrchní soud rozhodl o tom, že stát musí školy opevnit.“
Některé ze žádostí výboru rodičů adresovaných ministryni školství Juli Tamir a minsitru obrany Ehudu Barakovi byly splněny, včetně stanovení data dokončení šesti nových škol a zdvojnásobení počtu školních autobusů.
Generál-major Jicchak Geršon, vrchní velitel domácího velitelství, řekl, že nechápe, proč by školní rok neměl začít podle plánu, protože podle něj je opevněných tříd dost. Na zasedání vlády řekl, že Sderot má 164 opevněných tříd a potřeboval jich 133 a osady v okolí Gazy, které potřebovaly 176 tříd, jich mají 200. Školský odbor na obecním úřade ve Sderotu ale nechápe, jak k těmto číslům Geršon přišel. „Když by se braly v úvahy protiraketové kryty a byly by nazývány opevněnými třídami, je možné k těmto číslům dojít. To by ale znamenalo, že by studenti nestudovali v laboratořích, počítačových učebnách, atd.,“ řekla zástupkyně úřadu, Miriam Sassi.

01.09.2007 00:00 5