Praha Jeruzalém

Aktivity izraelské armády na syrské půdě nepřestávají vyvolávat kontroverze. Jak jsme již informovali, britský nedělník Sunday Times zveřejnil zprávu o operaci izraelských pozemních jednotek na místě údajného leteckého útoku, který po ní následoval. Izraelské komando přitom mělo získat doklady o přítomnosti jaderných materiálů nebo technologií s nimi souvisejících, což by potvrdilo izraelskou domněnku o snaze Sýrie vyrobit jadernou bombu.
V článku na Ynetnews.com se k této otázce vyjádřil Dr. Ephraim Esculai z Jafského centra strategických studií (Jaffee Center for Strategic Studies) při telavivské univerzitě, který je zároveň bývalým členem Mezinárodní agentury pro atomovou energii (IAEA). Esculai zprávu označil za halucinační.
„Každý den se dozvídáme jiné verze toho, co se stalo,“ řekl. „Zpráva nás vede k přesvědčení, že vojáci vzali vzorky materiálu v lahvi a utekli. Jaderný materiál mohl být obohaceným uranem nebo plutoniem – tento materiál je velmi nebezpečné přepravovat ručně.“ „Navíc tyto materiály jsou jedny z nejdražších na světě a obvykle jsou uchovávány v sejfech, zejména, pokud byly propašovány. Nerozumím, jak mohli vstoupit do těchto zabezpečených laboratoří a opustit je s takovýmito vzorky,“ řekl Esculai.

 – zkráceno a upraveno –

24.09.2007 00:00 8