Praha Jeruzalém

Ministryně zahraničí, Tzipi Livni, se podle arabského zdroje ve středu v New Yorku setkala se svým syrským protějskem, Walidem Moallemem. Doprovod Tzipi Livni ale tuto zprávu popírá.
Podle zprávy se Livni setkala s Moallemem poté, co katarský šejch Al-Thani toto setkání překvapivě navrhl. Livni měla záležitost konzultovat s Ehudem Olmertem a nakonec se rozhodla pozvání přijmout. Se setkáním navrženým z katarské strany prý souhlasil i Moallem. Schůzka měla trvat něco přes hodinu a měli se jí zúčastnit také vyslanci obou zemí u OSN, Danny Gillerman a Mohammed Nassif.
Během setkání se prý diskutovalo o napětí, které vzniklo mězi oběma zeměmi a o potřebě uklidnění situace. Moallem prý vyžadoval ujištění o tom, jaké jsou izraelské postoje, když na jedné straně volá Izrael po míru a na straně druhé narušil syrský vzdušný prostor.
Na počátku týdne sice Sýrie vyjádřila názor, že po údajném incidentu v syrském vzdušném prostoru může Izrael na mír se Sýrií zapomenout, Ehud Olmert ale řekl, že věří v to, že se situace mezi oběma zeměmi opět uklidní.

Aktualizace: podle této zprávy setkání popřel i syrský ministr Moallem. Podle něj tyto zvěsti šíří záměrně Izrael.

27.09.2007 00:00 2