Praha Jeruzalém

Podle stanice Fox News zvažují američtí představitelé, poté co se Německo rozhodlo stáhnout svou podporu sankcí proti Íránu, útok na íránský islámský režim.
Německo je jednou ze tří zemí EU, které vedou snahy o zastavení íránského jaderného programu prostřednictvím diplomacie a sankcí.
Fox News na své stránce zveřejnil informaci, že němečtí představitelé během setkání s íránskými delegáty v Berlíně řekli, že německá kancléřka Angela Merkelové již nadále nepodporuje další sankce OSN proti Íránu. Vedoucí představitelé Bushovy administrativy považují sankce za mrtvé. Německo by nicméně „soukromě uvítalo americké bombardování íránských jaderných zařízení, veřejně však bude proti tomu.
Bylo také oznámeno, že si američtí představitelé myslí, že náměstek ministra pro politické záležitosti, Nicholas Burns, neuspěl ve snaze nalézt diplomatické řešení íránských jaderných snah a doporučili ministryni zahraničí, Condoleezze Rice, že vojenská intervence nějakého druhu je nezbytná.
Vysoký představitel Bushovy administrativy pro Fox řekl, že „každý ve městě“ hovoří o výhodách a nevýhodách vojenského útoku na Írán, který se pravděpodobně uskuteční v následujících 8-10 měsících, ještě před prezidentskými volbami v listopadu 2008. Útok by podle něj měl zahrnovat minimálně dva týdny soustavného bombardování a v ideálním případě by měl zadržet íránský jaderný program na řadu let.

13.09.2007 00:00 8