Praha Jeruzalém

Tento týden Hamás zakázal všechny veřejné modlitby poté, co v minulých týdnech přerostly v protesty proti vládnoucímu Hamásu. Stoupenci Fatahu se ale nenechali odradit a modlitby uspořádali.
Bezpečnostní jednotky Hamásu ozbrojené puškami a obušky zbily stoupence Fatahu, kteří se pokusili na ulici uspořádat páteční modlitby, aby tak protestovali proti vládě Hamásu v Gaze. Členové Hamásu napadali také minimálně sedm novinářů, zakazovali jim natáčet a pět jich zadrželi. Jeden z členů bezpečnostních složek řekl reportérům, „Pokud se v televizi objeví jediný záběr, víte co se stane.“ Poté si přejel prstem přes hrdlo. Jiný novinář vypráví, jak ho bili a sebrali mu kameru. „Identifikoval jsem se jako novinář a ukázal jim svůj novinářský průkaz. Řekl jsem jim, pokud chcete záznam, vezměte si záznam, je mi to jedno. Oni mě ale pořád bili a vzali mi kameru,“ řekl Muhammad Abu Sido, kameraman Palestinské zpravodajské organizace.
Výbušné zařízení vhozené do demonstrujícího davu v Khan Junis na jihu Gazy zranilo 4 lidi, není zatím jasné, kdo výbušninu do davu vhodil.
V táboře Džabalíja na severu Gazy byly v ulicích desítky členů Hamásu v uniformě i v civilu, aby zabránily jakýmkoliv snahám stoupenců Fatahu se shromažďovat. Podle svědků stříleli členové jednotek do vzduchu, několik lidí zbili a jednoho muže zatkli. Dva lidé prý skončili v nemocnici, jeden se střelným zraněním, druhý kvůli bití.
Mahmúd Abbás ze Západního břehu vyzýval k uklidnění situace a vyzýval lidi co se rozhodli na ulici modlit, aby se vyhnuli všem třenicím a střetům s Hamásem a jejich milicemi. V Ramalláhu na Západním břehu se s Abbásem na modlitby sešlo 750 stoupenců Fatahu, aby vyjádřili svou solidaritu s Fatahem v Gaze. Tisíce Palestinců se na podobných shromážděních sešlo po celém Západním břehu.
Ke střetům došlo také v Gaza City, kde byli zatčeni dva z nejvyšších představitelů Fatahu v Gaze, Ibrahim Abu Naja a Zakaria Agha. Hamás jejich zatčení potvrdil a dodal, že bylo zatčeno několik lidí porušujících zákon a podněcujících k nepokojům.
Podle zdravotníků byl také v pátek v Gaze nalezen zastřelený bývalý člen bezpečnostních jednotek Fatahu, Tarazan Dogmush. Muž byl společně se svým bratrem unesen neznámými útočníky. Jeho bratr je nyní na jednotce intenzivní péče v nemocnici v Gaze. Fatah z jeho zabití obvinil Hamás, ten to však popírá.

07.09.2007 00:00 5