Praha Jeruzalém

Údajná akce izraelského letectva nad Sýrií se měla udát tři dny poté, co země obdržela dodávku materiálu ze Severní Koreje označenou jako cement. Prohlásil to vysoký americký expert na Blízký východ  a informoval o tom v sobotu list Washington Post.
Expert hovořil pod zárukou anonymity, aby se vyhnul kompromitaci svého zdroje. Podle něj byl útok směřován na zařízení v severní Sýrii blízko turecké hranice, které je označené jako výzkumné zemědělské centrum.
Podle experta sledoval Izrael toto zařízení, protože ho podle něj Sýrie používala k extrakci uranu z fosfátů.
Není úplně jasné, co dodávka ze Severní Koreje obsahovala, i když izraelské zdroje věří, že se jednalo o dodávku jaderného vybavení. Loď připlula do přístavu Tartus 3. září, útok se měl odehrát 6. září. Expert dokonce tvrdí, že byl útok držen v utajení natolik, že se i piloti o útoku dozvěděli až když už byli ve vzduchu.
Izrael zůstává ohledně této záležitosti tajemný. Podle amerického experta je to proto, že se Izrael od zničení jaderného reaktoru v Osiraku v roce 1981 poučil a chtěl se vyhnout odsouzení ze strany mezinárodního společenství.

15.09.2007 00:00 2